Stoomcursus Europees Parlement

20 mei 2014

Over twee dagen, op donderdag 22 mei, mogen we voor de tweede keer stemmen dit jaar! Of in mijn geval, voor de derde keer. Als bewoonster van Amsterdam mocht ik bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen zowel voor de gemeenteraad van de gehele stad Amsterdam als voor de bestuurcommissie van mijn stadsdeel kiezen. Een hele nieuwe ervaring, want het dorp waar ik oorspronkelijk vandaan kom heeft geen ‘dorpsdelen’.

Enfin, dat we weer mogen stemmen vind ik helemaal geweldig. Heerlijk om de politiek een beetje te volgen, debatten te kijken en campagnespotjes af te kraken. Echter, veel jongeren hier in Amsterdam weten helemaal niet dat er bijna verkiezingen voor het Europees Parlement zijn, laat staan wat het Europees Parlement eigenlijk doet. Wat mag het Europees Parlement wel en wat niet? Hebben ze eigenlijk wel invloed? En als je niet goed weet wat het Europees Parlement eigenlijk is, waarom zou je dan stemmen?

Ja, dat is een goede vraag. Je kunt het van twee kanten bekijken. Als je weinig van het Europees Parlement weet kun je of niet gaan stemmen of je gaan verdiepen in het Europees Parlement. Ik zou de tweede optie aanraden. Waarom? Omdat het Europees Parlement wel degelijk een bepaalde macht heeft en het toch wel prettig zou zijn als er Europarlementariërs in het Europees Parlement zitten die strijden voor wat jij belangrijk vindt.

Even een korte stoomcursus Europees Parlement. Het Europees Parlement bestaat uit 766 afgevaardigden uit de lidstaten van Europa. Nederland heeft 26 zetels in het Europees Parlement. Dit aantal is gebaseerd op de bevolkingsgrootte. Het Europees Parlement heeft een aantal belangrijke taken. Zo mag het Europees Parlement Europese wetten vaststellen samen met de Raad van ministers. Naast deze wetgevende taak, heeft het Europees Parlement ook een controlerende taak; ze controleren de activiteiten van de Europese Unie. Daarnaast stelt het Europees Parlement, met de Raad van ministers, het budget van de Europese Unie vast. Al met al een belangrijk takenpakket als je het mij vraagt.

Nu zul je misschien denken, Nederland heeft maar 26 afgevaardigden. Dit is niet erg veel. Heeft het dan wel zin dat ik ga stemmen? In hoeverre hebben die Nederlandse afgevaardigden een vinger in de pap? De Nederlandse Europarlementariërs voegen zich bij een fractie in het Europees Parlement. Een fractie bestaat uit parlementsleden uit verschillende landen met dezelfde politieke overtuiging. Zo kan een Nederlandse afgevaardigde samen met deze fractie proberen invloed uit te oefenen op het Europees beleid. Ook worden de Nederlandse Europarlementariërs regelmatig uitgenodigd in de Eerste en Tweede Kamer en hebben zij bij sommige beleidsonderwerpen spreekrecht.

Wat vind jij belangrijk? In welke fractie wil jij dat Nederland vertegenwoordigd is? Twee mooie vragen van de Europese democratie: 22 mei, verkiezingen.

Geplaatst door in de categorie Actualiteiten & NU

Reageer