Niet meer Marokkanen maar meer respect

17 april 2014

wildershondvanisraelIedereen die niet onder een steen heeft gelegen afgelopen weken weet ervan; Geert Wilders en ‘minder Marokkanen’. Nu is het niet mijn bedoeling om Geert Wilders nogmaals zwart te maken. Ja, hij is inderdaad te ver gegaan door een groep mensen ‘minder Marokkanen’ te laten schreeuwen. Dat was niet helemaal gepast. Het is ook terecht dat mensen hierop reageren en aangeven dat zoiets niet kan in Nederland. Waar ik echter heel erg verward van raak is de manier waarop mensen op Wilders reageren. Schrikbarend gewoon.

Wat zeg je?
Waar gaat het mis? Dat vraag ik mij af. Als veel Nederlanders reageren op Geert Wilders gaat dat met taalgebruik waar je ‘u’ tegen zegt. Zoals Jelle Brandt Corstius die twitterde: ‘Wilders is ‘n racistische klootzak, en de hele situatie doet mij denken aan de Tweede Wereldoorlog. Waarom mag ik dat ook weer niet zeggen?’ En Acteur Thijs Römer schrijft: ‘Volkert, waar ben je als je land je nodig heeft?’ Een ander heftig voorbeeld is het spandoek met de tekst ‘Wilders hond van Israel’.

Wilders vergelijken met Hitler is voor mij net zo erg als minder Marokkanen roepen

Snap jij het nog?
Waarom was iedereen ook al weer boos op Wilders? O ja, omdat Wilders racistische opmerkingen maakte en geen respect toonde tegenover andere mensen. Waarom reageren mensen op Wilders op de manier waarop hij op de Marokkanen in Nederland reageert? Zoveel mensen hebben niet door dat ze precies bezig zijn met waar ze tegen protesteren. Ze worden zelf racistisch en respectloos om te laten weten dat we niet respectloos moeten zijn. Snap jij het nog?

Waar gaat het mis?
Voor de duidelijkheid; het was naar mijn mening fout wat Wilders deed. Maar is het niet net zo verkeerd om racisme en respectloosheid aan te pakken door respectloos te reageren? Wilders vergelijken met Hitler is voor mij net zo erg als minder Marokkanen roepen. Als iemand, zoals Wilders, een grove fout begaat en wij willen dat als Nederlanders aangeven, geef dan het goede voorbeeld. Wees beleefd, netjes en vooral respectvol. Helpt het de Marokkaanse Nederlanders door te roepen ‘meer Marokkanen en minder Wilders’ of zou het beter zijn als we zouden roepen ‘meer respect’? En dit ook uitdragen; zowel naar de mensen in Nederland van Marokkaanse achtergrond als naar Geert Wilders.

‘Ik schaam me’
Schrijfster Saskia Noort twittert: ‘Ik schaam me echt voor ons land. Hoe ver we Wilders laten komen. Er lijkt niets meer van ons NL’ers over. #tolerant #vooruitstrevend enz’. Ja Saskia Noort, ik schaam me ook voor veel mensen in ons land. Niet alleen voor Geert Wilders, maar vooral voor de onvolwassen, respectloze en hypocriete houding van veel Nederlanders.

Geplaatst door in de categorie Actualiteiten & NU

Reageer