Interview met onze Assia

1 maart 2011

Assia Asri jongerenDe nieuwste aanwinst van jongerenorganisatie Asri: onze communicatiemedewerkster Assia Serrarens Nait Kassi (22). Tijd voor een goed gesprek met deze veelzijdige en energieke sociaal pedagoge.

Assia en Asri
‘Ik kende een aantal jongeren van Asri via mijn oude school, we waren klasgenoten. Een tijdje verloren we elkaar uit het oog, maar ik bleef dingen over Asri horen, en over de maatschappelijke betrokkenheid van Jongerenorganisatie Asri in Amsterdam, en als pedagoge word je dan wel benieuwd.’

Politiek
‘met politiek zelf heb ik niet zoveel, maar de deelname van burgers aan politiek; alertheid, deelname, dat vind ik dan weer wel heel belangrijk. Ik wil dat jongeren weten wat er speelt, dat ze van kinds af aan meekrijgen dat ze hun plek in de maatschappij voor de volle 100% moeten innemen. Tsja, als maatschappelijk hulpverlener is het aansporen van mensen om überhaupt een mening te hebben belangrijker dan de mening zelf.Perfecte Nederlandse maatschappij

‘Oei, die staat ver van de huidige af…ik zou bijvoorbeeld willen dat mensen veel meer respect krijgen voor bejaarden allochtonen. Verder zou in mijn maatschappij veel meer werkgelegenheid zijn, en zouden jongeren een beetje dimmen, jongeren zouden niet de brutaalste clown willen uithangen, maar ambitieuzer zijn, en ja..meer betrokken bij de maatschappij dus. Die betrokkenheid wil ik ze vanaf de kleuterklas meegeven, het besef dat er mensen (politici) zijn die over jouw lot beschikken, moet van jongs af aan aanwezig zijn.

Meningen van de overheid moeten trouwens ook beter aansluiten op de maatschappij, en niet andersom. Als er in mijn maatschappij veel allochtonen zitten, ga ik als overheid niet de allochtonen gaan pesten, dan ga ik mijn overheidsbeleid aanpassen zodat alles harmonieus verloopt. Ook wil ik ervoor zorgen dat niet alleen nieuwsgierige mensen van ontwikkelingen bij de overheid op de hoogte zijn, maar dat echt iedereen er vanaf weet.

het lijkt alsof je vindt dat jongeren te weinig betrokken zijn en te weinig ambities hebben
‘het is cliché, maar ik heb het idee dat veel (overwegend allochtone) jongeren denken dat alles wel voor ze geregeld wordt, ik vind dat het hoog tijd wordt dat ze zelf de handen uit de mouwen steken en hun eigen zaakjes op orde brengen. Iedereen heeft de ingrediënten om zichzelf te ontwikkelen en up-to-date te blijven.

Soms vraag ik me dan ook echt af wat die jongeren doen als ze urenlang op en bankje zitten en een beetje een grote mond geven naar iedereen die langsloopt. Die jongeren zijn eigelijk zo zielig, ze staan zichzelf echt in de weg, en, zoals dat gaat in van die groepen; ze houden elkaar ook tegen.

Als maatschappelijk hulpverlener leer je wel met die gasten om te gaan; spreek ook de ouders aan, kijk naar het gezin; waar gaat het mis?

Maar ook de jongeren die wel hebben gewerkt aan hun ontwikkeling; die net van het HBO komen, of van het MBO, en die nu werkloos zijn, moeten oppassen. Zij mogen niet de moed verliezen en gewoon door blijven gaan met het opdoen van nieuwe kennis en het zoeken naar een baan.

En om nog even terug te komen op de echte hangjongeren: zoveel mensen proberen er iets aan te doen, beetje zachte aanpak, beetje hulp bieden, beetje steunen, maar dat lost niks op. Gewoon van de straat vegen, die types. Dat kost ook minder geld.’

Ambitie bij Asri
‘waar ik heel trots op ben is het meidenmanifest, dat is echt goed uit de verf gekomen, en voor die meiden wil ik ook echt wat gaan betekenen, dus dat soort projecten gaan we vaker organiseren.’

Drijfveer
‘wat mij drijft zijn de projecten van Asri; activiteiten voor bepaalde doelgroepen werken heel goed, het is ook belangrijk dat die activiteiten echt leuk zijn en dichtbij de interesses van de meeste jongeren liggen. Het leukste van die projecten is dat je sommige jongeren steeds terugziet. Dat is denk ik ook de kracht van Asri; de jongeren blijven terugkomen. Dat duidt op succes’

Geplaatst door in de categorie Asri Jongeren

Reageer