Amsterdam en feuten

30 oktober 2014

Anna - Bureau AsriIn steden als Groningen, Utrecht en Leiden is het razend populair, maar in Amsterdam moeten de meeste studenten er niks van hebben; studentenverenigingen. Er hangt een negatief aura om het woord alleen al.

Tijdens de introductieweken van de verschillende universiteiten en hoge scholen krijgen de toekomstige, ietwat onwennige studenten van Amsterdam elke dag een hele berg met tijdschriften, flyers en folders in hun handen geduwd. Vorig jaar was ik één van die kakelverse studenten die enigszins verward rondliep over een enorme informatiemarkt. Ondanks al mijn pogingen om mensen met informatieblaadjes, pennen en sleutelhangers te ontwijken, ontkwam ook ik niet aan de stroom van informatieblaadjes en alle andere tamelijk onzinnige gadgets. In een van de blaadjes die ik wel had aangepakt stond een vragenspel. Als je vragen met ja of nee zou beantwoorden zou je uiteindelijk bij een studentenvereniging uitkomen die bij jou past. De eerste vraag was: ‘Heb jij vrienden?’ Als je de vraag met ja zou beantwoorden stopte het spel. Als je antwoord echter nee was, dan kon je verder met het spel om te kijken welke studentenvereniging bij je zou passen, want ja, studentenverenigingen zijn er alleen maar voor studenten zonder vrienden.

Ondanks dat de meeste medestudenten niet stonden te springen om zich bij een studentenvereniging te voegen besloot ik dat wel te doen. Tamelijk verbaasd werd mij met enige regelmaat gevraagd waarom ik in hemelsnaam een ontgroening wilde ondergaan om bij een groepje wannabe-kakkers te horen. Dat is het beeld dat veel mensen van studentenverenigingen gevormd hebben. Een vrij onmenselijke ontgroening waarna je een jaar lang bierfeut moet zijn om vervolgens onderdeel te mogen zijn van een soort sekte, een groep mensen die iedereen die geen lid is van hun studentenvereniging veracht. Even voor de duidelijkheid, een studentenvereniging lijkt meestal in de verste verte niet op H. S. C. Mercurius, de studentenvereniging uit het programma Feuten van BNN.

Als studenten dan na veel horten en stoten toegeven dat niet alle studentenverenigingen te vergelijken zijn met H. S. C. Mercurius komt men met het argument dat studentenverenigingen zijn voor mensen die ‘anders’ zijn, zoals Christenen of homo’s. Maar ook dit is niet waar. Uiteraard zijn er studentenverenigingen die speciaal opgericht zijn voor een bepaalde doelgroep, maar er zijn genoeg gezelligheidsverenigingen waar je niet als bierfeut wordt behandeld en waar je ook geen homo of Christen voor hoeft te zijn.

Studentenverenigingen zijn er om verschillende studenten bij elkaar te brengen. En om studenten, ook die al vrienden hebben, te stimuleren verder te kijken dan je eigen universiteit, je eigen studie en je eigen achtergrond. Studentenverenigingen zijn er om gezellig met elkaar te borrelen, maar ook voor goede gesprekken of om samen iets te betekenen voor de maatschappij, voor Amsterdam. Studentenverenigingen zijn er om herinneringen te creëren en vrienden te maken voor het leven.

Ik ben lid van een studentenvereniging en ik schaam mij hier niet voor. Sterker nog, ik ben er trots op!

Geplaatst door in de categorie Asri Jongeren

Reageer