Zonnen en demonstreren in Marokko

20 juli 2011

Anass op pad 1Live-verslag

Eindelijk m’n vakantie aan het vieren in Marokko. Het is heerlijk weer en iedereen geniet volop van de zomer. Natuurlijk had ik de laatste tijd het nieuws gevolgd rondom de ‘Arabische Lente’. Deze “lente” was namelijk ook aangewaaid in Marokko. Hierbij ontstond de ’20 februari beweging’ in het land en kwamen demonstraties voor hervormingen en minder macht voor Koning Mohamed VI.

Toen ik richting het oude centrum van Meknes ging, zag ik aan de ene kant een podium van een festival waar een concert gehouden zal worden. Aan de andere kant zag ik demonstranten van 20 februari beweging die voor vrijheid aan het demonstreren zijn. Wat ik grappig vond van mensen in Lehdiemplein, was dat ze meer aandacht schonken aan het concert dan aan de demonstratie. De ’20 februari beweging’ demonstreerde voor meer vrijheid van meningsuiting, minder macht voor de koning en meer hervormingen.

Ik heb allerlei mensen gevraagd naar hun mening over de huidige positie van Marokko en van ’20 februari beweging’. De meesten waren van mening dat Koning Mohamed VI zijn werk goed doet. Waar men minder tevreden mee is, is de regering die te weinig zou doen. Jongeren die Masters op zak hebben maar geen baan kunnen vinden. Corruptie door hoge pieten, waardoor het volk minder kan profiteren van sociale voorzieningen.Verder zijn ook de meningen verschillend over de ’20 februari beweging’. Sommige vinden dat het goed is wat de beweging doet. Anderen zeggen dat de beweging haar mond dicht moet houden, aangezien zij allerlei rechten opeist die een grote chaos zou kunnen veroorzaken in het land. Het referendum heeft volgens velen nog weinig impact gehad, doordat allerlei wetten nu veranderd zijn. Bovendien zijn corruptie en machtsmisbruik moeilijk te bestrijden aangezien het volk hiermee is opgegroeid.

Één ding weet ik zeker; de Koning kan niet alle problemen oplossen, dat moeten Marokkanen met z’n allen oplossen (d.m.v goed samenwerken). Pas dan ontstaat er een echte democratie! Owhja, ik ga verder vakantie vieren, want ik hou ontzettend veel van Marokko!

Geplaatst door in de categorie Actualiteiten & NU

Reageer