Was de PvdA Job Cohen eigenlijk wel waard?

24 februari 2012

Op maandag 20 februari maakte Job Cohen bekend dat hij af zou treden als fractieleider van de PvdA. Amsterdam was er kapot van. De burgemeester die op reis ging naar Den Haag, en misschien wel minister-president zou worden was gevallen. Of beter gezegd: men in den Haag líet onze ex-burgemeester vallen.Job Cohen zou al tijden onder druk staan, een uitgelekte e-mail afkomstig van partijlid Frans Timmermans maakte een definitief een einde aan de aanwezigheid van Cohen in de tweede kamer.

In de e-mail maakte Timmermans duidelijk dat hij het er niet mee eens was dat Job Cohen de PvdA omschreef als SP-light. Best een vreemde reactie eigenlijk, nu alles met het stempeltje ‘light’ goed in de markt ligt. Volgens Timmermans zou Cohen de PvdA de verkeerde richting op duwen, meer de richting van de SP dan de ‘o zo progressieve’ sociaal-democratische. Timmermans was niet de eerste om het beleid van Job Cohen ‘te links’ te noemen. Eind 2011 zou Cohen volgens PvdA-er Marcel Duyvestijn een PvdA-beleid voeren dat zich enkel bezighield met het opkomen voor ‘de zieke zwakke en misselijke mes’. Cohen was niet modern en ook vond Duyvestijn het maar onzin dat Job Cohen wilde opkomen voor moslims met een achterstand. Als Duyvestijn toch eens een moslim was, dan zou hij zich ‘zwáár beledigd’ voelen. Beledigd door wie? Door de meest sympathieke politicus van Nederland. Want dát vindt men dan weer wel; Cohen was en ís een prettig mens. Zelfs Rutger Castricum, de jolige yup van Pownews kon sympathie opbrengen voor de stuntelende Cohen. Ooit had Castricum Job Cohen voor camera gevraagd om een biertje voor hem te halen. Een meesterlijke grap voor een volwassen kerel in een krapzittend pak natuurlijk.

Het ergste is dat Job Cohen bij zijn aftreden zei dat hij er trots op was dat Pownews hem zo vaak geïnterviewd had, nadat Pownews vroeg waar Cohen trots op was.
Een “échte” PvdA’er, minder mens meer sociaal-democraat had Pownews met deze opmerking misschien nog een beetje het zwijgen opleggen, maar de ontstemde man die daar een “harde” grap door de zaal probeerde te slingeren gaf hiermee alleen zichzelf nog een trap na.

Voor Amsterdammers is het onbegrijpelijk dat Cohen die hier met zoveel lof werd uitgezwaaid om een hoge heer te worden, op zo een kille manier in de steek is gelaten door de gehele fractie. Als we van tevoren hadden geweten dat één mailtje ertoe kon leiden dat Cohen door zijn gehele fractie “afgeschreven” zou worden, hadden we onze burgemeester veilig bij ons gehouden, ver verwijderd van geïrriteerde PvdA-kamerleden, die terwijl zij het rechtse kabinet afkraken, toch wel wat méér naar rechts willen neigen, om modern te blijven. Vandaar. Cohen gaat het nu rustig houden. Heel begrijpelijk. Hij zal zijn dagen slijten in alle rust en in Amsterdam. En ik ben blij voor hem, want nu hij besloten heeft zijn carrière in Den Haag te beëindigen, kan hij nog jaren doorleven zonder nog oog in oog te staan met demoon Rutger Castricum.

Geplaatst door in de categorie Amsterdam

Reageer