Meer dan een gangster!

2 juni 2011

Asri RappersHet is meer iets voor volwassenen om te beginnen over de grove taal die sommige rappere uitslaan, en om sentimenteel terug te verlangen naar de tijd waarin mannen meisjes de liefde verklaarden met ‘my cherie amor’, maar ik merk dat het ook bij mij op een gegeven moment weerzin opwekt als zo’n boze rapper over bitches praat als hij het gewoon over zijn liefjes heeft. Bovendien is het erg ontmoedigend om te zien hoe de mooiste meisjes zich te zien uitsloven in de trashy clips van MTV, terwijl die grote boze lomperik hen wegduwt en alleen naar hun bil kijkt. Weinig inhoud.

Toch heb ik iets met rappers. De eerste muziekclip die ik ooit zag was Drop it like it’s hot van Snoop en Pharrell, en nooit ben ik dat liedje met die vreemde klak-klanken vergeten. Sterker nog: ieder jaar luister ik een maand lang onafgebroken naar de muziek van Snoop Dogg, om even te ontsnappen aan de zoetige liefdesliedjes die tegenover rapmuziek staan. Natuurlijk is de ene rapper de ander niet, MC Solaar bijvoorbeeld, de Franse rapper uit Dakar is juist beroemd vanwege zijn -met zachte stem gezongen- geweldloze en vriendelijke teksten. Één van de weinige rappers die men als ideale schoonzoon zou kunnen zien.

Of de echte gangster-rappers zo gek op MC Solaar zijn weet ik niet, hij is erg origineel voor zijn genre. Terug naar de ‘bitches’, veel rappere worden het liefst geassocieerd met gouden horloges, stralende grills, in pooierwagens met opgevoerde motors, alles snel, materialistisch en stoer.

Niet echt mijn type mens, maar wanneer rappers over politiek beginnen, en met zelfverzonnen woorden het witte huis afbreken tot de laatste witte baksteen, zou ik ze het liefst een knuffel willen geven. Want hoe oppervlakkig sommige rappers ook lijken, en hoe gevaarlijk Lil’ Wayne kan zijn; als hij in don’t let me misunderstood (met een nobele bijrol voor Nina Simone) begint over de rechtse rakkers van de VS, vraag je je af waarom Lil’ Wayne zelf niet verkiesbaar wordt gesteld.

Ook de succesvolle ‘Vote Or Die campagne’ -die bij Asri afgelopen maart veel aandacht kreeg- in de VS aan het begin van dit decennium is een mooi voorbeeld van de betrokkenheid van sommige rappers; Er wordt echt verder gekeken dan de bil van de bitch breed is zeg maar.

Niets is dus zo oppervlakkig als het lijkt, en met een beetje geduld en een luisterend oor worden sommige rappers ineens ware helden en vraag je je af waarom de luitjes van Fox News, die al hun conclusies trekken op basis van gigantische voordelen niet allang zijn weggejaagd door de jongens en meisjes die de VS wél van binnen en buiten kennen.

Geplaatst door in de categorie Actualiteiten & NU

Reageer