En waar ging het nu uiteindelijk om?

2 april 2014

Anna - Column NSS  (met bronvermelding)De nucleaire top, ook wel NSS-top genoemd, kwam anderhalve week geleden bij elkaar in ons kleine doch redelijk invloedrijke Nederland. Wie het nieuws goed gevolgd heeft, weet precies wat er is gebeurd die twee dagen.

Ik denk dat menig gesprek op het werk bij de koffieautomaat over de NSS-top begonnen is over het feit dat alle wegen rondom Den Haag en Amsterdam werden afgesloten om de veiligheid van ‘De Groten Der Aarde’ te garanderen. Na het arriveren van deze belangrijke lieden, ging het gesprek van de dag vooral over Obama. Obama! In ons land! En hij is ook nog met de helikopter gekomen, ‘heeft hij eigenlijk wel gebruik gemaakt van onze mooie afgesloten wegen?’ is een vraag die ik vaak om mij heen heb gehoord.

De Groten Der Aarde

Het hoogtepunt van de komst van Obama was zijn bezoek, met helikopter, aan het Rijksmuseum. Obama prees het werk Rembrandt en de andere beroemde vaderlandse schilders en was nogal in zijn sas over het feit dat hij een persconferentie mocht geven voor het wereldberoemde schilderij de Nachtwacht. Mark Rutte en Wim Pijbes hebben met te blije en trotse gezichten gekeken naar de president van Amerika die daar toch echt stond, en die zij rond mochten leiden. Menig voice-over filmpje van dit bezoek is verschenen en verspreid via social media waardoor wij, de gewone lieden, smakelijk hebben mogen lachen over de toch wel aandoenlijke houding van onze premier en de directeur van het Rijksmuseum.

Daarnaast waren de meningen verdeeld over de opening van de NSS-top. Met dans, drama en zang werd de top met veel bombarie geopend. Wacht even, is dit een cultureel event of wordt er nog over serieuze zaken gesproken? Waarom zo’n dramatisch filmpje, een steeds luider zingend koor en een violist die vol passie staat te spelen en moet opletten dat ze niet over haar lange, glanzende rode jurk valt? Of was het juist iets moois en hebben wij Nederlanders een mooi stukje Hollandse cultuur laten zien?

O, en dat was niet het enige nieuws. De geheime agenten, die de toch wel erg belangrijke taak hadden Obama te beschermen tegen nare mannetjes, hadden de tijd van hun leven in onze hoofdstad. Een van hen kon de verleidingen niet weerstaan en werd de volgende dag dronken aangetroffen. Dat wordt geen promotie voor die geheime agent vrees ik.

35 contracten = 1,5 miljard euro

Niet alleen de Nederlandse escort dames hebben geprofiteerd van het hoge bezoek aan ons land, ook zakelijk Nederland heeft gretig gebruik gemaakt van de komst van de NSS-top. De onderhandelingen hebben geen windeieren gelegd; er zijn 35 contracten getekend wat goed is voor minstens 1,5 miljard euro. De voorman van het bedrijfsleven, Bernard Wientjes had het bij het juiste eind toen hij zei dat politiek en het bedrijfsleven goed samengaan.

Ja, we zijn de afgelopen week goed op de hoogte gehouden. Maar wat is er besproken tijdens de NSS-top? Waar ging het nu uiteindelijk om? Vraag dat eens aan je collega of medestudent bij de koffieautomaat. Ik ben benieuwd wat ze je te vertellen hebben.

Geplaatst door in de categorie Buurt en burgerschap

Reageer