Column: Een nieuwe burgemeester volgens de Amsterdamse jongeren

21 juni 2010

Amsterdamse jongeren zijn toe aan een nieuwe burgemeester, het liefst een beetje jong en fris. Iemand die als het nodig is, 24/7 klaar staat.

Asri.313000
Is Amsterdam nog de vrijdenkende, tolerante stad van een paar jaar geleden? Ik denk van niet. Deze stad is verre van tolerant geworden; op terrassen mogen mensen niet meer staand hun biertje drinken, het kraakverbod is op komst. Amsterdamse politiek is symboolpolitiek geworden; over de kleine, onbelangrijke dingetjes wordt eindeloos gezeurd en gezanikt.

Het resultaat van symboolpolitiek is het doelloze vergaderen van de politici, die per dag liters koffie drinken -van de stress-, omkomen in het papierwerk -stapels papieren met daarop regeltjes, regeltjes en nog eens regeltjes-.  Symboolpolitiek en gezeur vormen nu het bestuur van Amsterdam.

Wij, Amsterdamse jongeren, helden van de toekomst, hebben niks aan regels over parkeervergunningen, dakbedekkingen, terrasverwarming, etc. De nieuwe burgemeester moet de echte problemen zien te vinden in de enorme massa Amsterdamse flutproblemen. En als hij/zij die echte problemen uiteindelijk gevonden heeft, moet hij/zij meteen beginnen aan het aanpakken ervan.

Goed. De burgemeester heeft de problemen gevonden. Nu gaat hij ze aanpakken. Hij begint onderaan, bij het begin van de wijsheid; de scholen. Scholen moeten beter functioneren, vooral middelbare scholen. Er moet minder lesuitval zijn. Leerlingen en leraren moeten elkaar met meer respect behandelen. De burgemeester moet zorgen, dat de jeugdwerkloosheid afneemt, en dat iedereen uiteindelijk, met welke religie dan ook, een plek krijgt in de samenleving.

De burgemeester moet de jongeren begrijpen. Geen zachtgekookt eitje zal ons ooit begrijpen, daarom hoop ik dat we een pittig  persoon aan de haak kunnen slaan, die ons stevig aan durft te pakken. Niet door op de jongeren te schelden (‘de jeugd van tegenwoordig blablabla), maar door zelf met jongeren in discussie te gaan, en een plan te bedenken hoe alles beter moet, met als doel een leuker Amsterdam voor jongeren, en leukere jongeren voor Amsterdam.

Misschien moet de nieuwe burgemeester zelf een moeilijke jongere zijn geweest, dan snapt hij hoe sommige situaties in elkaar steken.

Een huisje-boompje-beestje burgemeester zou niet goed zijn voor Amsterdam. De  burgemeester moet namelijk meer met de stad bezig zijn dan met het opvoeden van zijn of haar kinderen. De burgemeester moet vernieuwend en energiek zijn, en van aanpakken houden. Daarom is een burgemeester met een (te) druk privéleven niet geschikt.

De afkomst en de sekse van de burgemeester maken mij niet uit. De kant die de burgemeester kiest, maakt me wel uit. Ik wil een linkse burgemeester, iemand die openstaat voor iedereen. Een socialist die niet zo veel mogelijk zelf wil verdienen, maar die wil dat iedere Amsterdammer het hoofd boven water houdt en op het juiste pad blijft.

Een sterke, betrokken burgemeester zonder vooroordelen dus, iemand die niet bang is voor (echte!) problemen, iemand die zijn collega’s van het Amsterdamse bestuur ook kan leren de echte problemen van de huis-tuin-en-keuken (symboolpolitiek) problemen te scheiden. Iemand die luistert, en die leert van alles wat hij/zij doet.

Een burgemeester die openstaat voor iedereen, en het beste met ons voorheeft.

Geplaatst door in de categorie Amsterdam

Reageer