Asri protesteert mee tegen bezuinigingen onderwijs

22 januari 2011

Bezint, eer gij begint, Markie. asri jongeren tegen bezuinigingen onderwijs

Op 21 januari 2011 stonden meer dan duizenden studenten (incl. bestuursleden, vrijwilligers en bureamedewerkers van jongerenorganisatie Asri) op het Malieveld in Den Haag. De ME keek toe en voelde hoe de grond trilde onder die -meer dan- twintigduizend voeten van studenten, leraren en andere activisten. De intelectuele massa was niet voor niks gekomen. Jongerenorganisatie Asri, bijvoorbeeld is het absoluut niet eens met de bezuinigingen: ‘je gaat ook geen spelregels aanpassen op het moment dat het spel bezig is. De huidige studenten moeten gewoon kunnen studeren zonder tijdslimiet en zonder het zwaard van Damocles boven het hoofd te hebben hangen.’ Met het nieuwe kabinet werd het voor de linksere mens duidelijk dat Nederland de gedaante van een kip had aangenomen, een kip die kaalgeplukt werd door de kwajongens Mark, Maxime met medeplichtigheid van Geert.

Toneelgroepen werden passé en bovendien onbetaalbaar. Zonde van dat nieuwe de la mar theater dat binnenkort een ‘sjieke aangelegenheid voor de gegoede burger’ wordt, een no-go area voor jongeren, die in de toekomst ouwe, dorre zeikerds worden zonder enig gevoel voor kunst en cultuur. Ik zie de nieuwe generatie al bij ‘De Nachtwacht’ staan. Ik hoor ze praten: ‘heb ik die dertig euro betaald voor dit stelletje geverfde idioten in apenpakkies?’

Bezint, eer gij begint, Markie.

En alsof die cultuursubsidie (en het massale protest daartegen op het Leidseplein) niet genoeg was, ging Markie doodleuk door met bezuinigen. Dit keer werd het onderwijs de dupe. Protest vanuit het hele land. ‘Maar’ zegt Mark, ‘dan maken de universiteiten in de toekomst toch gebruik van hun spaargeld?’ Ja, en wat als de voorraad op is? Ik heb niemand horen zeggen dat deze bezuinigingen tijdelijk zijn.
Het altijd superieure Nederland, dat land dat altijd overal de beste in denkt te zijn faalt volkomen. En dat falen begon al heel lang geleden. Een rus komt met zijn papiertjes echt niet aan de bak in Nederland, oh nee, maar stond Nederland in de wereld onderwijs-top 5? Nee. En konden Pabo-studenten na afronding van zowel basis- als middelbare school spellen en rekenen? Nee. Wordt het dan niet tijd om dik te investeren in al die hersens die na jaren van evolutie tot extreem briljante breinen zijn uitgegroeid? Ik heb het idee dat er in de Nederlandse regering een soort moedeloosheid heerst, dat Mark op een dag zegt dat we beter naar huis kunnen gaan, omdat China ons toch op alle gebieden heeft ingehaald.

Als ik de baas was in Nederland, was ik allang een koude kennisoorlog met China begonnen, zonder wapens, gewoon, een wedstrijd onderwijs en slimiteit (wat overigens geen woord is, maar dat terzijde). Maar nee hoor, onze bazen hangen wat in hun muffe gebouw, zien rode cijfers en om hun targets te halen, besluiten ze gewoon wat in het rond te bezuinigen. ‘Sport kan niet, want we hebben aandelen. Landbouw ook niet, een te groot risico. Onderwijs dan maar?’ vraagt de secretaris. ‘Onderwijs dan maar, ik mocht die man van de Uva toch niet.’

Schrap schrap schrap en de begroting ziet er geweldig uit. En nee, van al die demonstraties hoeven we ons uiteraard niets aan te trekken.

Maar dan. Dan komen we dus uit bij die studenten. Al die ploeterende whizzkids, de elite op IQ-gebied. Zoals ik al zei, stonden ze niet voor niks op het Malieveld. Inmiddels weten we waarom.
de PVV, die aanvankelijk de protesten steunde sprak bitter over de demonstratie ‘Ach, ze laten zich zo voor het karretje van hun universiteiten spannen.’ Ik denk niet dat iemand zich voor een karretje liet spannen in die massa. Studenten hebben er net zo goed baat bij als er genoeg geld is voor goed onderwijs, en Nederland weer eens een kans maakt om in de onderwijs top-5 te staan.

Dat het onderwijs in Nederland niet goed genoeg is, blijkt wel uit de beslissingen die de politici nemen. Ga terug naar de universiteit en ervaar hoe goed het is om onbeperkt te kunnen leren, zou ik zeggen. Onze kwajongens Mark, Maxime en Geert zullen als herboren terugkeren en alle belachelijke bezuinigingen ongedaan maken.

Geplaatst door in de categorie Actualiteiten & NU

Reageer