Betrokken student of naïef kuddedier?

27 februari 2015

Studenten vallen Maagdenhuis binnen

‘Heee! Doe je ook mee met die protesten? Lol. Ziet er heavy uit.’ Een van de berichten die ik woensdagavond via Whatsapp kreeg van vrienden elders in het land aangaande de bezetting van het Maagdenhuis door woedende Amsterdamse studenten. Niet heel vreemd dat ik deze berichten kreeg, aangezien ik een geesteswetenschappelijke studie volg aan de Universiteit van Amsterdam. De demonstraties gaan vooral mijn faculteit aan. Toch gaven deze berichten mij een onaangenaam gevoel. Studenten elders in het land vroegen mij om een update over de demonstraties, maar eigenlijk wist ik er vrij weinig vanaf. Ben ik wel een betrokken student of ben ik een naïef kuddedier?

Bungehuis uitgetrapt? Dan gaan we toch naar het Maagdenhuis!
Even een korte situatieschets; na het Bungehuis was woensdag het Maagdenhuis aan de beurt. Een groep boze Amsterdamse studenten bestormden en bezetten het Maagdenhuis. Zelfs burgemeester van der Laan moest eraan te pas komen om te bemiddelen tussen de woedende studenten en het bestuur van deUniversiteit van Amsterdam. Waarom? De studenten willen meer inspraak in het bestuur van de universiteit. Volgens de demonstranten luistert het bestuur van de UvA niet naar  de studenten en gaat het niet meer om de ontwikkeling van de studenten zelf, maar om resultaten en publicaties.

 De studenten willen meer inspraak in het bestuur van de universiteit.

Naïef
Om eerlijk te zijn voelde ik mijzelf behoorlijk naïef toen ik hoorde van deze bezettingen. Deze studenten strijden voor een ideaal, voor een betere faculteit Geesteswetenschappen. Blijkbaar zijn de problemen zo schrijnend dat er bezetting voor nodig is om de situatie onder de aandacht te brengen. Hoe komt het dan dat ik dat niet door heb gehad terwijl ik toch zeker het nieuws goed in de gaten houd en zeer geïnteresseerd ben ik de maatschappij? Hoe kan het dat ik al anderhalf jaar studeer, mij prima vermaak op de UvA en in Amsterdam en niet verder kijk dan mijn eigen studie, mijn eigen wereldje en het allemaal voor lief neem wat het bestuur van de UvA uitvreet? Ik werd geconfronteerd met informatie en gebeurtenissen waar ik totaal geen weet van had, simpelweg omdat het mij voornamelijk gaat om het behalen van mijn diploma.

 Is de student van tegenwoordig zo laks geworden?

1969
Daarnaast moest ik denken aan de studenten die vroeger zoveel actiever leken, zoveel meer protesteerden. Hoe kan het dat de studenten in de jaren 60 en 70 veel meer demonstreerden? Is de student van tegenwoordig zo laks geworden of ligt het ergens anders aan? In de Volkskrant* van woensdag 25 februari staat een, in mijn opinie, erg raak artikel over al deze poeha. Filosoof André Klukhuhn (74) wordt in het artikel aangehaald. ‘Vroeger was de universiteit een plek waar je zo lang mogelijk wilde blijven. Voor de studenten van nu is het niet zo leuk meer. Het wordt hun onmogelijk gemaakt zich te verdiepen in de maatschappij. Ze willen zo snel mogelijk weg om geld te verdienen’. Daar ligt volgens Klukhuhn ook de verklaring voor de geringe actiebereidheid van de student van tegenwoordig in tegenstelling tot de studenten die in 1969 het Maagdenhuis bezetten. Verder wordt er in het artikel uitgelegd dat ‘de studenten van tegenwoordig ook domweg geen tijd en energie meer hebben om te protesteren, door de studiedruk en de noodzaak om te werken. Studeren wordt meer als een investering in jezelf beschouwd, om later carrière te maken, in plaats van een periode in het leven waarin kritisch nadenken wordt gestimuleerd’.

Wat een feest van herkenning en erkenning.

 

*Artikel de Volkskrant ‘Protesteren? Liever snel afstuderen’ door Charlotte Hulsman – http://www.volkskrant.nl/binnenland/protesteren-liever-snel-afstuderen~a3872639/

Geplaatst door in de categorie Onderwijs

Reageer