Bedankt voor mijn nieuwe lever

25 november 2014

Schermafbeelding 2011-10-17 om 21.59.30

‘Bah, het idee dat er dan in mij gesneden wordt staat mij totaal niet aan!’ ‘Hoe kunnen zij zeker weten dat je echt hersendood bent?’ ‘Nou, mijn organen worden na mijn dood toch verbrand of opgegeten door insecten, van mij mogen zij mijn organen hebben.’ Zomaar een paar leuzen die ik regelmatig hoor als ik mensen vraag of ze al orgaandonor zijn of niet. Of ze er eigenlijk überhaupt over na hebben gedacht.

De meeste leeftijdsgenoten die ik hierover vraag hebben er eigenlijk nog niet serieus over nagedacht of zij donor willen worden of niet. Ja, toen ze achttien jaar oud werden kregen zij wel een brief of ze donor wilde worden, maar daar wordt meestal niet veel mee gedaan. Daarom wil ik orgaandonatie nogmaals onder de aandacht brengen.

Toch worden er veel organen wereldwijd verkocht, ook in Nederland.

Er is een nijpend tekort aan orgaandonoren. Hierdoor overlijden helaas mensen terwijl zij wachten op een donororgaan. Ook resulteert dit tekort aan organen in verboden orgaanhandel. Commerciële orgaanhandel is wereldwijd verboden, behalve in Iran. Toch worden er veel organen wereldwijd verkocht, ook in Nederland. Erasmus MC heeft onderzoek gedaan naar orgaanhandel in Nederland. ‘Bijna 100 van de 241 ondervraagde zorgverleners hebben sterke vermoedens of zeggen zeker te weten dat patiënten die ze behandelen in het buitenland een nier hebben gekocht’ meldt het Nederlands Dagblad vorige maand.

Hiermee wil ik niet zeggen dat iedereen onmiddellijk en direct orgaandonor moet worden. Het is immers een zeer persoonlijke keuze. Wel wil ik jullie oproepen na te denken om donor te worden. Als je besluit geen donor te worden, even goede vrienden, maar denk erover na, registreer je keuze. Het zou zonde zijn als je als achttienjarige de brief over donorschap bij het oud papier hebt gegooid, er nooit meer over na hebt gedacht.

 Ik heb mij geregistreerd. Jij ook?

Je kunt uit drie mogelijkheden kiezen. Je kunt ervoor kiezen donor te worden. Als je dit doet, kun je ook nog aangeven welke organen je wel of niet wil doneren. Uiteraard kun je er ook voor kiezen geen donor te worden. Ten slotte kun je je nabestaanden of een specifiek persoon laten beslissen. Als je aangeeft wat je eigen keuze is, is het voor iedereen duidelijk wat jij wil, of je antwoord ja of nee is. Ik heb mij geregistreerd. Jij ook?

www.jaofnee.nl

 

Geplaatst door in de categorie Actualiteiten & NU

Reageer