Stedelijke jongerenorganisatie Asri geeft negatief stemadvies: stem niet!

Stem niet!

Het is weer verkiezingstijd. Ditmaal mogen alle inwoners van 18 jaar en ouder die minimaal vijf jaar legaal in Nederland wonen hun stem uitbrengen voor de gemeenteraad. Stedelijke jongerenorganisatie Asri merkt dat er bij jonge kiezers steeds meer verwarring ontstaat. De gevoerde verkiezingscampagnes worden gedomineerd door landelijke politici die samen met hun lokale collega’s flyers uitdelen. Tijdens het EenVandaag verkiezingsdebat met vijf landelijke fractievoorzitters is er geen enkel concreet voorstel gekomen over extra straatverlichting, verbreding van fietspaden, het plaatsen van bankjes en vuilnisbakken, het creëren van hangplekken voor de jeugd en het al dan niet verruimen van het nachtelijk openbaar vervoer.

‘Just one vote’
Voor sceptici adviseert jongerenorganisatie Asri om vooral niet te stemmen. De politiek verandert toch niet. Politici doen vele verkiezingsbeloftes die ze de jaren daarop toch niet waarmaken. De ingenomen standpunten veranderen regelmatig behoorlijk eenvoudig als dat beter uitkomt. Waarom zou je voor deze ‘volksvertegenwoordigers’ stemmen? Op de momenten dat je hen nodig hebt, zijn ze er toch nooit. Als ze luisteren, doen ze er – de uitzondering daargelaten – niets mee.

one man one vote

Na 19 maart zullen we al die (kandidaat-)politici inclusief hun campagnemensen niet meer tegenkomen op straat. Dat betekent geen flyers, geen spandoeken, geen ballonnen of een leuk gesprekje waarin men geïnteresseerd in jou is. Het ziet er naar uit dat iedereen bestempeld wordt als stemvee. Het principe ‘one man one vote’ is in de praktijk ‘just one vote’, omdat het persoonlijke verhaal niet interessant is voor politici. Dit alles leidt tot het volgende advies: blijf thuis, pak je playstation of herlees één van je favoriete boeken. Maak een wandeling in één van de stadsparken zolang deze er nog zijn en daar waar de verlichting het ’s avonds nog wel doet. Bespaar je moeite, energie en frustratie. Zet je televisie uit bij de exit polls en gedurende de bekendmaking van alle uitslagen. Geef het onderwerp geen aandacht op social media, zoals Twitter en Facebook. Het maakt immers niet uit wie er wint, een echte verandering komt er niet. Kortom, stem niet.

Niet meer zeuren
Deze visie is een veelgehoorde kritiek rondom de gemeenteraadsverkiezing van aanstaande woensdag. Stedelijke jongerenorganisatie Asri vindt het communiceren van en informeren over maatschappelijke visies belangrijk. Omwille van het informatieve verwijst zij juist naar de websites van de lokale politieke partijen en persoonlijke pagina’s van kandidaat-raadsleden. Tegenwoordig zijn daarnaast de meeste (kandidaats)raadsleden rechtstreeks bereikbaar voor vragen via social media, zoals Facebook en Twitter. Deze informatiemogelijkheden maken het voor kiezers beter mogelijk om met volksvertegenwoordigers eenvoudig in contact te komen.

Voor er misverstanden ontstaan: stedelijke jongerenorganisatie Asri wil je bewust maken om jouw stem juist niet verloren te laten gaan! Door te stemmen op een persoon die je kent of die jouw vertrouwen geniet, heb je voor de komende vier jaar echt een persoonlijke volksvertegenwoordiger die je kunt aanspreken over politieke zaken. Wanneer je echt geen kandidaatsraadslid voor jouw keuze kunt vinden, kun je kiezen op de partij die lokaal (en anders wellicht nationaal) dicht bij jouw idealen staat. Wanneer je ook hier niet uitkomt, kun je het vakje ‘blanco’ rood inkleuren aanstaande woensdag. Het goede van stemmen is namelijk, dat je hierbij geen foute keuze kunt maken: het is jouw (geheime) keuzevrijheid.

De plausibiliteit gaat verloren

Tegelijkertijd blijft stemmen een recht in Nederland, geen plicht. Met andere woorden; voel je dus ook niet verplicht om te gaan stemmen – ongeacht wat men tegen je zegt. Asri benadrukt jouw persoonlijke vrijheid om de voorkeur te geven aan je nieuwe gameconsole, ontspannen met vrienden of lekker voetballen, et cetera. Schiet in dat geval wel op met het bekritiseren van en ongegeneerd klagen over de lokale politiek. De plausibiliteit gaat verloren. Zonder gebruik van je stemrecht willen wij jou vanaf aanstaande donderdag namelijk vier jaar niet horen zeuren en zeiken over alles wat er in de gemeenteraad wordt beslist.