Protest verwacht bij komst (Demissionair) Premier Mark Rutte

PROTEST VERWACHT BIJ KOMST (DEMISSIONAIR) PREMIER MARK RUTTE TIJDENS HERDENKING AFSCHAFFING SLAVERNIJ

Het Ninsee werd 10 jaar geleden opgericht als kennisinstituut om meer onderzoek te doen naar het Nederlandse slavernijverleden en de erfenis daarvan vanuit het perspectief van de nazaten van de tot slaafgemaakten. Het wordt in de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap gezien als de lang verwachte erkenning voor deze zwarte bladzijde in de vaderlandse geschiedenis, die tot voor kort oorverdovend afwezig was. De sluiting van dit relatief jonge instituut komt dan ook hard aan.

PROTEST IN OPTOCHT
Het protest tegen de sluiting van het Ninsee zal ongetwijfeld te horen zijn in de jaarlijkse kleurrijke en vrolijke Bigi Spikri optocht die dit jaar omgedoopt is in de pro-Ninsee wakka (optocht). De stoet vertrekt om 11 uur vanaf de stopera en gaat via de plantagebuurt naar het Oosterpark waar aansluitend de nationale herdenking plaatsvindt. De plechtigheid wordt afgesloten met een optreden van zangeres Berget Lewis. Toch zal het trieste feit dat het enige instituut voor de slavernijgeschiedenis ophoudt te bestaan de mensen er niet van weerhouden om Keti Koti, (verbroken ketenen), uitbundig te vieren. Om 14:15 uur begint het festival in het park met optredens van o.a. Bryan B, Brainpower, Jörgen Raymann, Jayh, en Joggo & the Royal Roots Band.

DE EMANCIPATIE VOORBIJ
Het festival heeft dit jaar een speciaal kunstproject, Art in Public “De Emancipatie Voorbij” van de beeldend kunstenaar Felix de Rooy. De Rooy maakt een tentoonstelling waarbij een tent van 10 X 20 wordt ingepakt met tot bilboard formaat opgeblazen reproducties van kunstwerken. De werken zijn afkomstig van diverse kunstenaars uit Suriname, Curaçao, Nederland en Oeganda, waaronder Charl Landvreugd, Angèle Etoundi Essamba, Wim Hardeman en Remy Jungerman. Het kunstproject laat zien hoe de grootscheepse migratie van tot slaafgemaakte Afrikanen , zijn invloed heeft achtergelaten op de hedendaagse kunstenaars met een diverse achtergrond.

DE KETENEN VERBROKEN
Keti Koti, een Surinaams begrip, betekent ‘Verbroken Ketenen’. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname, Aruba en de Nederlandse Antillen en daarmee de afsluiting van een sinistere periode in de Nederlandse geschiedenis. De samenstelling van de Nederlandse samenleving is het resultaat van gebeurtenissen uit onze geschiedenis. Slavenhandel en slavernij zijn daar onderdelen van. Terecht dat hiervoor, en voor de Nederlandse rol hierin, in de laatste jaren meer erkenning komt. Sinds 2007 is het slavernijverleden één van de 50 vensters uit de canon van de Nederlandse geschiedenis, welke wordt onderwezen op de lagere scholen.

NIEUWE IMPULS
De stad Amsterdam, historisch verbonden met de transatlantische slavenhandel, wil samen met het NiNSee, de aanzet geven om de herdenking van het gruwelijke slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de slavernij een brede en nationale basis te geven. Met een jaarlijks terugkerend Keti Koti Festival op 1 juli staat Nederland stil bij het verleden en kijkt vooruit naar de toekomst; we vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid. Het is de bedoeling om te komen tot een herdenking en een viering, die niet alleen de direct betrokkenen maar uiteindelijk alle Nederlanders van iedere culturele achtergrond zal moeten aanspreken.

Klik hier voor meer informatie.