Onze Jalal is geweigerd bij Studio 80

Een mail van Jalal Selamni aan Jongerenorganisatie Asri:

Mijn naam is Jalal Selmani een Nederlandse Marokkaan (in Nederland geboren) die Bestuurskunde aan de universiteit van Leiden studeert. Op de nacht van donderdag 5 naar vrijdag 6 april is er sprake geweest van discriminatie op grond van afkomst. Dit vond plaats aan de deur van Studio 80 (studentendisco) te Rembrandtplein 17 in Amsterdam. De portier bevestigde dat het ging om het feit dat ik van Marokkaanse komaf was. De verkoopster die mij hoorde praten, zei dat het haar niets kon schelen dat ik gediscrimineerd werd. Bij de eerste poging werd mij de toegang ontzegd, omdat ik de naam van het feestje niet wist. Dit is ontzettend vreemd, want anderen autochtone jongeren wisten dit ook niet. Ik moest bij de deur wachten tot dat ik mijn andere Nederlandse (autochtone) vrienden zou tegenkomen, die mij wel naar binnen kunnen brengen. Later op de avond kwam ik deze vrienden tegen en ging ik bij hen in de rij staan. Maar alsnog werd ik geweigerd. Toen mij vriend zich hiertegen verzette, werd de toegang ook voor mijn vriend geweigerd. Erg jammer dat we tot de dag van vandaag nog steeds discrimineerde portiers en baliemedewerkens hebben in Amsterdam.

Ik ben geen persoon die gelijk geweld gaat gebruiken, maar ik wil het wel via de juridische weg en media benadrukken.

Ik ben diep gekwetst door de portiers en medewerkers van Studio 80. Ik ben geen persoon die gelijk geweld gaat gebruiken, maar ik wil het wel via de juridische weg en media benadrukken. Ik heb de bewakers en medewerkers van studio 80 niet uitgescholden, geslagen of iets anders aangedaan wat slecht is. Wat ik wel heb gedaan of nog wil doen is het volgende: ik wil aangifte doen bij hetMeldpunt discriminatie in Amsterdam en zal vanavond aangifte doen bij de politie aan de Prinsengracht. Verder waren er Nederlandse autochtone vrienden van mij bij, die alles gehoord en gezien hebben. Zij zijn ook bereid verklaringen af te leggen aan de politiebureau en zullen fungeren als levende bewijs van de discrimineerde handelingen van Studio 80.

Jalal is een van onze welgewaardeerde jongeren en wij zullen als jongerenorganisatie onze uiterste best doen om Jalal te ondersteunen in zijn strijd tegen discriminatie in het uitgaansleven.

Update: Onze Jalal heeft afgelopen week gesproken met de directie van Studio 80. De directie had na aanleiding van de aangifte direct contact opgenomen met Jalal. De directie heeft direct begrip getoond voor zijn verhaal en betreurt het ontstane situatie ten zeerste. Verder heeft de directie het volgende besloten: de personen die medeplichtig zijn worden door sancties getroffen en de directie komt Jalal tegemoet met een persoonlijk aanbod om het ontstane situatie zo snel mogelijk te vergeten. Studio 80 accepteert netals Jongerenorganisaties Asri geen discriminatie in het uitgaansleven en zal er alles aan doen om dit te voorkomen en te bestrijden.