Niet het zoveelste actieplan!


Jongerenorganisatie Asri in Amsterdam vindt het goed dat FNV Jong gemeenten oproept om met een actieplan te komen tegen jeugdwerkloosheid. Maar zij tekenen niet voor zomaar weer een actieplan. Er moet eerst een onderzoek komen naar wat werkt.

‘Wat er nu mis is, is dat niemand weet wat het effect is van alle actieplannen’, zegt Ben Ahmed, woordvoerder van Asri. Hij roept de gemeente Amsterdam op om eerst eens kritisch te kijken naar wat er de afgelopen jaren is gedaan tegen jeugdwerkloosheid en hoe effectief dat was. Want dat het niet werkt, is volgens de jongeren van Asri wel duidelijk. De werkloosheid neemt immers toe.

‘Nu zitten we in een situatie waarin de slager zijn eigen vlees keurt. En er is behoorlijk wat mis.’ Niet als een kip zonder kop een nieuw plan lanceren dus, maar eerst eens nadenken.

De werkloosheid neemt immers toe

Wat er in een nieuw actieplan moet komen te staan? ‘Jongeren die ver van de arbeidsmarkt en van onderwijs zijn geraakt, moeten worden gestimuleerd hun diploma te halen. En jongeren die hun opleiding hebben afgerond moeten hulp krijgen bij solliciteren en verdere ontwikkeling.’

Ben Ahmed zou graag zien dat dit onderwerp breder gedragen wordt door de jongerenorganisaties in Nederland. Het zou een grote sociale beweging moeten worden. ‘En FNV Jong moet daar de voorstrekker in zijn.

Update: Dit bericht verscheen eerder op de website van European Youth Network