Meidennetwerk 2.0, de nood moet erkend worden

Asri meidenOp het meidennetwerk 2.0 manifest van 15 februari 2011 legde Assia Serrarens Nait Kassi, woordvoerder van Asri, de vinger op de zere plek: het gebrek aan aandacht en activiteiten voor meiden in Oost.

Sinds de jaren negentig is er weinig veranderd aan het aanbod van hulp en activiteiten voor meiden, dus wordt het volgens Jongerenorganisatie Asri hoog tijd om meiden in Oost (25.000 meiden in de leeftijd van 14-27) een boost te geven, met de visie en werkwijze ‘Meidennetwerk 2.0’, een doeltreffend, toegankelijk en duurzaam plan om de meiden van Oost weer op te laten bloeien.Hoe gaat Asri met het 2.0 plan te werk? Allereerst is het de bedoeling dat het meidennetwerk 2.0 vertrouwen wekt bij de meiden, en, niet te vergeten; het meidennetwerk moet de deelnemende meiden motiveren om in zichzelf te investeren en zichzelf tot ontwikkeling te laten komen. Zij, de meiden zullen fungeren als vertegenwoordigers en vormen samen een netwerk om activiteiten op te zetten, te begeleiden en indien nodig uit te voeren. Ook beschikken ze over de middelen en faciliteiten om ideeën en activiteiten waar te maken. Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.

Het is van groot belang dat aan de meiden de juiste vragen worden gesteld; waar hebben de meiden behoefte aan? Wat voor activiteiten vinden ze leuk? Wat zijn hun doelen? etc. Pas wanneer de informatie over de wil van de meiden vrijkomt, kan het meidennetwerk 2.0 iets opleveren. Aangezien Jongerenorganisatie Asri goede contacten met de meiden uit Oost onderhoudt lopen wij als organisatie niet weg om hieraan een bijdrage te leveren. Wij zien juist een taak voor ons weggelegd om de meiden verder te ondersteunen, daar waar het nodig is, om de levensduur van deze netwerkvorm te garanderen.

Om goed aan het werk te kunnen gaan, heeft Asri en dus de meiden uit Oost de erkenning van de stadsdeelraad nodig; de nood moet erkend worden, men moet inzien dat meiden in Oost wel degelijk achtergesteld worden, dat er wel degelijk een tekort is aan werk en plek voor de meiden. De faciliteiten en de middelen kunnen maar één keer worden uitbesteed. Jongerenorganisatie Asri stelt dan ook voor om de werkwijze van 2.0 over te nemen zodat de dromen van de meiden waargemaakt kunnen worden door de meiden zelf. Op deze manier is een braindrain in het stadsdeel te voorkomen. Een verstandig stadsdeel gaat natuurlijk voor behoud van kennis, continuïteit en de zelfontplooiing van meiden.

Aan het einde van het inspreekmoment heeft Assia de verzamelde hantekeningen, 220 maar liefst, en een officiële uitdraai van het manifest overhandigd aan de voorzitter van het stadsdeelraad. Een mooi moment om de woorden kracht bij te zetten en het Meidennetwerk 2.0 een stempel te laten drukken op de vergadering.

Asri is in ieder geval klaar voor Meidennetwerk 2.0! nu nog stadsdeel Oost..