Lancering ‘Stages in Oost’

Op maandag 24 september is de website StagesinOost.nl gelanceerd. StagesinOost wil in Amsterdam Oost een brug slaan tussen stagezoekende MBO-studenten en ondernemers die een stageplek aanbieden. Ook informeert de site ondernemers over de voordelen die een stageloper hun bedrijf kan opleveren en hoe zij een gecertificeerd stagebedrijf kunnen worden.
.
MBO-studenten uit Amsterdam Oost vertellen dat ze de grootste moeite hebben om een stageplek te vinden, terwijl een stageperiode verplicht is om te kunnen afstuderen. Ook FNV Jong luidde half augustus de noodklok naar aanleiding van een onderzoek: daaruit bleek één op de vijf MBO’ers niet of heel moeizaam een stage te vinden. In de eerste plaats zijn er te weinig stageplaatsen, wat leidt tot studievertraging of zelfs niet kunnen afstuderen. In de tweede plaats zijn de beschikbare stageplekken moeilijk te vinden. Er zijn wel commerciële stagesites die als tussenpersoon optreden maar die vragen MKB-bedrijven honderden, soms duizenden euro´s, zonder een succesgarantie te geven. Een probleem dus, voor zowel stagezoekers als stagebedrijven.

Jelmer Alberts, raadslid voor D66 in Amsterdam Oost, nam daarom het initiatief voor deze website. Alberts: “Uit gesprekken met jongeren uit Oost kwam steeds naar voren dat ze zoveel moeite hadden om een geschikte stageplek te vinden. Terwijl ondernemers uit Oost me op hun beurt vertelden dat zij maar moeilijk in contact kwamen met potentiële stagelopers. Vandaar deze site waar ondernemers hun beschikbare stageplekken kunnen plaatsen, zodat zij elkaar makkelijker vinden. Gratis. Bovendien kunnen potentiële stagebedrijven er informatie vinden over de voordelen van stagelopers binnen hun bedrijf en hoe zij een gecertificeerd stagebedrijf kunnen worden. Ik hoop dat dit tot meer stageplekken leidt.”

Asri heeft in februari van dit jaar een onderzoek over jeugdwerkloosheid gepubliceerd

Alberts werkte het idee verder uit met jongeren uit Oost, waaronder jongerenorganisatie Asri. Marie van Heassers, woordvoerder van Jongerenorganisatie Asri: “Asri heeft in februari van dit jaar een onderzoek over jeugdwerkloosheid gepubliceerd, waar onder meer uit blijkt dat stagelopen heel belangrijk is voor de studenten. We horen vaak van onze jongeren dat het zo lastig is om een stageplek te vinden. Daarom hebben we graag geholpen, omdat we denken dat dit kan helpen”.

Ook ondernemers hebben meegedacht. Zoals Sharon Boer, van bedrijfslunchservice ‘De Buurtboer’ aan het Zeeburgerpad: “Het valt voor een MKB-bedrijf als het onze niet mee om een stageloper te vinden. De onderwijsinstellingen kunnen weinig doen aan bemiddeling, commerciële stagebureaus vragen veel geld maar geven nauwelijks garantie op succes. Toen we vorig jaar op korte termijn een stageloper nodig hadden kostte het me meer dan zes maanden voordat ik er eindelijk één had gevonden. En ook nu zijn we hard op zoek! We zijn dan ook heel blij met dit initiatief: hier is in Amsterdam Oost echt behoefte aan.

Niet voor publicatie
Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met:

Jelmer Alberts via alberts.jelmer@gmail.com
Marie van Heassers (Asri) via m.vanheassers@asri.nl
Robert-Jan Rodriguez Pereira (De Buurtboer) via robert-jan@debuurtboer.nl
Peter Grond (Triquanta) via peter@triquanta.nl

Zie ook:
Adviesrapport Jeugdwerkloosheid in Oost

Speech voorzitter Cie Adviezen van Asri

Presentatie Adviesrapport ‘Jeugdwerkloosheid in Oost’

Publicatie adviesrapport ‘Jeugdwerkloosheid in Oost’