Jongerenorganisaties pleiten voor een onafhankelijk commissie voor toezicht op DWI

De jeugdwerkloosheid in Amsterdam vormt een steeds groter probleem. Inmiddels hebben bijna 10.000 jongeren die geen werk kunnen vinden en/of niet naar school gaan te maken met de Dienst Werk en Inkomen. Jongerenorganisatie Asri en de Jonge Democraten Amsterdam kregen de indruk dat de aanpak van jeugdwerkloosheid beter kan, en hebben naar aanleiding hiervan in oktober 2012 aan de alarmbel getrokken.

Als reactie hierop zijn de bestuursleden van Asri en de JD op gesprek uitgenodigd bij het DWI en hebben zij bij verschillende stadsdelen een dag meegelopen om van dichtbij te kunnen zien hoe jeugdwerkloosheid in Amsterdam wordt aangepakt. Uit het mini-onderzoek naar vier verschillende afdelingen van het DWI komt de noodzaak van het aanstellen van een onafhankelijk commissie naar voren. Deze commissie wordt in het leven geroepen om actieplannen ter bestrijding van jeugdwerkloosheid vooraf te beoordelen en uitgevoerde plannen achteraf te evalueren. Op deze manier moet de kennis van de werkvloer door de casemanagers bij het DWI gedeeld worden, en wordt het beleid binnen de organisatie beter geevalueerd.

De afgelopen maanden is er veel mis gegaan binnen het DWI; de onderbesteding die aanvankelijk op zo’n 12 miljoen werd geschat liep snel uit tot een bedrag van 32 miljoen. Een groot geldbedrag dat beter en effectiever gebruikt had kunnen om werkloze jeugd aan een baan of opleiding te helpen. DWI is weliswaar door de wethouder onder toezicht geplaatst, maar jongeren vragen zich af deze maatregel wel voldoende is wanneer een organisatie, ten koste van de werkloze jeugd en de vraag naar hulp en leerwerktrajecten, zo’n een groot geldbedrag over het hoofd heeft gezien.

In het verleden hebben jongerenorganisatie Asri en de JD de komst van een onafhankelijke commissie voorgesteld. De commissie moet zich bezig gaan houden met het controleren van de directie en de behaalde resultaten van DWI. Momenteel wordt de indruk gewekt dat de wethouder elke blunder van DWI verdedigt. De resultaten, doelstellingen en uitkomsten van DWI worden door de gemeente zelf beoordeeld en geëvalueerd. Een onafhankelijk commissie moet verandering brengen in de opgezette en uitgevoerde actieplannen waarbij men controle en toezicht houdt op de diensten en resultaten van DWI. De wethouder staat nu te dichtbij het uitvoerende bureau waardoor kritiek geven niet mogelijk is.

Casemanagers hebben weinig in te brengen

Asri en JD Amsterdam zien een onafhankelijk commissie als enige uitweg om misstanden bij de DWI aan te pakken en te voorkomen. De onafhankelijke commissie evalueert de actieplannen voor de aanpak van jeugdwerkloosheid en de resultaten van DWI in haar rol als onafhankelijke instelling en waarschuwt de wethouder en de raad tijdig wanneer er zich iets voordoet. Op deze manier brengt men de verantwoordelijkheid voor controle en toezicht bij een extern bureau dat alle resultaten en uitkomsten controleert, zoals de welbekende ‘rekenkamer’. Hierbij zien de jongerenorganisaties een grote rol voor de casemanagers weggelegd. Casemanagers zitten nu alleen op de uitvoering en hebben weinig in te brengen bij beleid en actieplannen.

De maatschappelijke jongerenorganisatie Asri en de politieke jongerenorganisatie Jonge Democraten Amsterdam eisen een effectieve aanpak om jeugdwerkloosheid te bestrijden en willen misstanden bij DWI in de toekomst voorkomen door een onafhankelijke commissie in te stellen die DWI controleert en evalueert.

De jongerenorganisaties hebben een brief geschreven aan fractievoorzitters van alle politieke partijen waarin ze ingaan op een aantal aanbevelingen. Verder verzoeken zij de fracties om in actie te komen en aandacht te vragen voor de problematiek rondom jeugdwerkloosheid in Amsterdam.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marie van Heassers, woordvoerder Jongerenorganisatie Asri (020 3378 571, mail m.vanheassers [@] asri.nl) en Laurens Higler, woordvoerder Jonge Democraten Amsterdam (tel 06 10907269, mail laurens.higler [@] jongedemocraten.nl)