Jongeren Brabant gebruiken flink aan de harddrugs

lijntje cokeHet harddrugsgebruik in Midden- en West-Brabant loopt de spuigaten uit. Onderzoek toont aan dat jongeren daar flinke gebruikers zijn van meerdere soorten drugs. Ze wisselen allerlei soorten drugs snel af, gebruiken ze zelfs samen met alcohol, zowel in de vrije tijd als onder schooltijd.

Het spreekt voor zich dat dit niet de toekomst is die men voor de Brabantse jongeren in gedachten had. Commissie Fränzel voerde het onderzoek uit waar de resultaten uit voortkwamen. Van politie en overheid kregen zij toestemming de boel goed te onderzoeken en met ideeën voor een goede aanpak te komen.

Dat er drugs wordt gebruikt is niets nieuws. Toch komt het voor de Brabanders als een verrassing. De overheid is er namelijk altijd stellig van overtuigd geweest dat de drugsoverlast onder jongeren juist afgenomen zou zijn na sluiting van de coffeeshops in Roosendaal en Bergen op Zoom.

Het tegendeel blijkt waar. Het drugsgebruik neemt alleen maar toe en de gebruikers worden alsmaar jonger. Vanaf nu ligt de aandacht al bij jongeren vanaf 12 jaar. Het drugs- en alcoholbeleid zal dan ook een stuk strenger moeten worden. Hoe dat allemaal vorm gaat krijgen is nog niet duidelijk.