‘Iedere jongere verdient een plek in de maatschappij’

‘Iedere jongere verdient een plek in de maatschappij’

Jongeren Informatie Punt blijft informeren en adviseren

CULEMBORG – Al bijna tien jaar kunnen Culemborgse jongeren met al hun vragen over werk en geld, seksualiteit, alcohol, ouders en andere onderwerpen die hen bezighouden terecht bij het Jongeren Informatie Punt (JIP). In december wordt deze vraagbaak – samen met andere maatschappelijke instellingen – ondergebracht in het Centrum voor Jeugd en Gezin. Tot die tijd is medewerker Margot Woutersen echter nog gewoon te vinden in wijkgebouw De Salaamander aan de Heimanslaan.

door Jorien Heemskerk

Margot Woutersen was oorspronkelijk docent in het middelbaar onderwijs. Inmiddels runt zij ruim een jaar het JIP. De belangrijkste reden voor haar ‘overstap’ was dat ze jongeren nóg meer persoonlijk wilde begeleiden. En dat bevalt haar goed: ,,Jongeren komen hier anoniem binnen en zijn vrij om alles te vertellen en te vragen. Vervolgens kijk ik hoe ik ze kan helpen op een manier die bij hen past. Al pratende komen ze zelf vaak tot verrassende inzichten. Dat maakt mijn werk ontzettend leuk.”

Wat haar vooral opvalt aan ‘de jeugd van tegenwoordig’ is hun kennisniveau. ,,Onder meer dankzij internet hebben jongeren al een heleboel kennis in huis. De moeilijkheid ligt meestal in het praktisch toepassen ervan. Zo weten sommigen alles over de gevaren van alcohol, maar lukt het ze toch niet om minder te drinken. Ik ondersteun ze dan bij het maken van die vertaalslag”, geeft ze aan. ,,Daarnaast merk ik de invloed van de huidige ‘zapcultuur’. Ergens bij stilstaan is niet meer de norm. Dikwijls maken jongeren in een gesprek hier voor het eerst een pas op de plaats, gaan ze hier pas écht nadenken over een thema”, aldus Woutersen.

Netwerk
De onderwerpen die bij het JIP het meest aan de orde komen verschillen per seizoen. ,,De laatst twee maanden wordt het kantoor vaker bezocht door jongeren. Veel vragen gaan in deze periode over school en studiekeuze of werk en inkomen. Naast informatie daarover, bied ik ook ondersteuning bij zaken als het invullen van sollicitatieformulieren. Bovendien kan ik voor jongeren die moeilijk aan een baan komen soms de hulp van mijn netwerk inroepen.”Maar ook bij alle andere voor jongeren belangrijke thema’s informeert en adviseert het JIP. Van seksualiteit tot schulden en van verslaving tot scheidende ouders. En is de gevraagde informatie niet direct voorhanden, dan gaat Margot op zoek naar antwoorden. Als onder een op het eerste gezicht eenvoudige hulpvraag complexere problemen blijken te spelen, helpt ze met het vinden van de juiste hulpverlening.

Spijbelen
Naast deze taak als vraagbaak, zoekt het JIP ook zelf contact met Culemborgse tieners. Zo brengt Margot pauzebezoeken aan het KWC en Lek en Linge en houdt ze daar enquêtes over onderwerpen als MSN of spijbelen, om naar aanleiding daarvan in gesprek te gaan met de scholen en de jongeren. ,,Vooral de spijbelenquête was bijzonder”, merkt ze op. ,,Als onderdeel hiervan hield ik met drie leerlingen een diepte-interview, waarin zij heel erg open en eerlijk waren over zichzelf en de mogelijke oorzaken van hun spijbelgedrag. Bovendien zag ik de oprechte zorg van de verzuimcoördinatoren voor deze groep.”

Tot slot helpt het JIP jongeren bij het vinden van hun plekje in de maatschappij. Verschillende leerlingen uit het voortgezet onderwijs voerden al bij het informatiepunt hun maatschappelijke stage uit, en met groepjes uit het praktijkonderwijs ging Margot op bezoek bij Culemborgse instanties als het gemeentekantoor en KleurrijkWonen. ,,Die bezoekjes waren ontzettend leuk en waardevol voor beide kanten. En dat is belangrijk, want het blijft voor sommige jongeren lastig om een plek te vinden in de maatschappij. Daarom roep ik bij deze ook graag alle bedrijven die dat nog niet doen op, om vanuit sociaal oogpunt alle typen jongeren in dienst te nemen. Ze verdienen die kans op een beter leven.”

Het JIP is er voor alle jongeren van 12 tot 23 jaar.