Een nieuw streng beleid voor de Amsterdamse Shisha Lounge

De waterpijp wordt steeds populairder onder Amsterdamse jongeren. Met name allochtone jongeren in de leeftijd van 16-27 jaar maken graag gebruik van de zogeheten Amsterdamse ‘Shisha Lounges’. In een Shisha Lounge kunnen bezoekers waterpijp roken. Een waterpijp (of Shisha) kan door meerdere personen tegelijk gerookt worden. Een stukje gloeiend houtskool verbrandt de fruittabak in de pijp. De trend van de shisha is een zorgelijke ontwikkeling; uit onderzoek van onder andere the Centre for Tobacco Control Research and Education is gebleken dat men bij het roken van de waterpijp vier tot vijf keer zoveel koolmonoxide binnenkrijgt als bij het roken van een sigaret. De schadelijke werking van de pijp wordt door het merendeel van de gebruikers zwaar onderschat. Dit blijkt ook uit het onderzoek van de Commissie Actualiteiten van Asri.

De Commissie Actualiteiten van Asri heeft een onderzoek gedaan naar de trend Shisha lounge in Amsterdam. Uit de uitkomsten blijkt dat veel ex-coffeeshophouders om de strenge regels van de Wet Bibob voor coffeeshops te ontwijken een doorstart maken als uitbater van een Shisha Lounge. Ook blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde jongeren niet op hoogte is van de gezondheidsrisico’s die het roken van de waterpijp met zich meebrengt. Verder ondervindt de commissie dat de kwetsbare wijken niet staan te wachten op nieuwe Shisha lounges. Uit gesprekken met de jongeren blijkt dat jongeren makkelijk toegang tot de Shisha lounges krijgen en ongestoord alcoholische dranken kunnen bestellen en gebruik kunnen maken van de waterpijp.

Volgens de bewoners van de wijken zorgen de bezoekers van Shisha Lounges voor overlast; scooters worden onhandig neergezet en bezoekers hangen op straat. Ook buurtcoaches, leraren en ouders klagen over de slechte invloed die de Lounges op jongeren hebben. Zij vinden dat de Shisha lounges ontmoedigt moeten worden om zich in een kwetsbare wijk te vestigen waar de jeugd zelf vaak te kwetsbaar is om weerstand te bieden tegen dergelijke verslavende middelen Door gebrek aan voorbeeldfiguren in de wijken blijven vooral de in merkkleding geklede hangende jongeren voor Shisha lounge de jeugd bij. De succesvolle bewoners, trekken vaak weg uit de wijken. Asri vindt dit een slechte ontwikkeling maar onderkent een veel diepere oorzaak.

De Shisha Lounges in het centrum hebben een toegankelijker imago en bestaat het grootste gedeelte van de klanten uit toeristen. Opvallend is dat de lounges die zich in het centrum bevinden, er vaak prettiger uitzien dan de geblindeerde, door jongeren bewaakte zaken in de kwetsbare wijken van Amsterdam. Zodra de Lounges uit deze wijken naar het centrum verhuizen, kunnen de ruimtes die hierdoor leeg komen te staan in gebruik genomen worden door ondernemingen die een positieve invloed op de buurt hebben. Een koffietent zoals Coffee Company trekken mensen van buitenaf naar de buurt en fungeert als ontmoetingsplek voor jong en oud. In kwetsbare buurten moeten bewoners en met name de jongeren beschermd worden tegen verslavende producten en de slechte invloed van ondernemingen als de Shisha Lounges.

Het gemak waarmee minderjarigen in Shisha lounges met verslavende middelen in aanraking komen, baart jongerenorganisatie Asri zorgen. Asri vraagt in een brief aan het College van B&W om onderzoek te doen naar mogelijkheden om een minimumleeftijd in te stellen voor het gebruik van een waterpijp. Ook vraagt de organisatie het College uit te kijken naar mogelijkheden om uitbaters van de lounges te verplichten tot het geven van voorlichting aan klanten. Idealiter gaat wet Bibob, die nu alleen voor coffeeshops geldt, ook voor Shisha lounges gelden. Verder vraagt Asri het college van B&W om een strengere controle en toezicht op de huidige Shisha lounges . Ook moet ervoor gezorgd worden dat nieuwe Shisha lounges die zich in kwetsbare wijken willen vestigen voortaan geen vergunning krijgen. Wanneer al deze maatregelen worden doorgevoerd, zal de populariteit van shisha onder jongeren afnemen en daarmee het risico op latere gezondheidsproblemen.

Jongerenorganisatie Asri wil de problematiek rond shisha hoog op de agenda van de Amsterdamse politiek zetten. Illegale praktijken die plaatsvinden in Shisha lounges, zoals heling, drugshandel en het schenken van alcohol aan minderjarigen moeten met een strak beleid en een strenge wetgeving aangepakt worden. Zij die zich wél altijd aan de regels hielden en houden moeten niet de dupe worden van een strengere wetgeving en handhaving.

Dit persbericht is gebaseerd op een onderzoek die uitgevoerd is door commissie ‘Actualiteiten’ van Asri. De commissie houdt zich bezig met het onderzoeken van maatschappelijke kwesties, uitdagingen en trends. Een uitgebreid verslag over -de trend shisha en de gevolgen, staat op de website van Asri.nl/nieuws

Update: Onder anderen Het Parool en AT5 hebben op maandag 25 februari aandacht besteed aan deze kwestie.