Burgertop Amsterdam op 6 juni

Bureau Asri - Burgertop AmsterdamOp zaterdag 6 juni vindt de eerste onafhankelijke Burgertop Amsterdam plaats; een dag waarop we laten zien dat wij Amsterdammers méér kunnen beteken voor onze stad dan 1x in de 4 jaar stemmen. We roepen mensen uit alle stadsdelen op om mee te doen!

Je gaat in de Zuiderkerk in groepen van 10 met elkaar in gesprek en bepaalt zelf wat je op de agenda wilt zetten. De uitkomsten presenteren we vervolgens in alle stadsdelen.

Zuurstof voor democratie
Het idee om deze burgertop te organiseren ontstond bij gespreksleider Bart Cosijn tijdens de moeizame formatie van het college in Amsterdam na de verkiezingen van 18 maart 2014. Samen met Yvette Jeuken, die zich bij Netwerk Democratie bezighoudt met de ontwikkeling van nieuwe vormen van democratie, vormt Bart de kern van een groep van vijfentwintig vrijwilligers die meewerken om de burgertop te realiseren.

in groepen van 10 met elkaar in gesprek

Dat doen zij omdat zij ervan overtuigd zijn dat één keer stemmen in de vier jaar en gebrekkige inspraakprocedures bij de uitgeklede bestuurscommissies geen recht doen aan de kennis en kunde die de inwoners van Amsterdam te bieden hebben.

Twintig ambassadeurs uit verschillende gemeenschappen in de stad helpen bij het verder verspreiden van de boodschap en nodigen Amsterdammers uit om mee te doen.

Inspiratie
De burgertop in Amsterdam laat zich inspireren door David Van Reybrouck die in België een landelijke G1000 burgertop organiseerde. Ook de burgerbijeenkomsten in IJsland waar gepoogd is om een nieuwe grondwet te schrijven spreken tot de verbeelding. Deze voorbeelden worden ook in Nederland inmiddels gevolgd.

Meedoen en meepraten

Amersfoort en Uden hebben zo’n bijeenkomst al gehad en Groningen heeft net als Amsterdam gekozen voor een burgertop op 6 juni as. De participatiesamenleving vraagt van iedereen om mee te doen. Daar hoort ook nieuwe ruimte bij om mee te praten.

Aanmelden
Ga naar Burgertop Amsterdam en schrijf je in! Deelname is gratis en is inclusief lunch. Je bent vanaf 9:30 van harte welkom. Het programma begint om 10 uur en duurt tot 17:30.