Bureau Asri reflecteert 2013

Nu de kerstbomen weer massaal zijn afgetuigd en het huis hebben verlaten, de knallen van het vuurwerk zijn vervlogen en iedereen weer langzaam in het ‘gewone’ ritme komt, sluit Bureau Asri de periode van reflecteren af met het samenvatten van de voor haar belangrijkste gebeurtenissen, projecten, ontwikkelingen en successen in 2013. Hieronder de eigen top-5 van het bestuur. Hierbij dient te worden opgemerkt, dat ook afgelopen jaar bij Bureau Asri achter de schermen druk is gewerkt aan vertrouwelijke opdrachten van diverse partijen.

1. DWI versus jeugdwerkloosheid
In 2013 is er veel mis gegaan bij de Dienst Werk & Inkomen (DWI); de onderbesteding die aanvankelijk op zo’n 12 miljoen euro werd geschat, liep snel uit tot een bedrag van 32 miljoen euro. Een groot geldbedrag dat volgens jongerenorganisatie Asri beter en effectiever gebruikt had kunnen worden om werkloze jeugd aan een baan of opleiding te helpen.
In haar strijd tegen de jeugdwerkloosheid krijgt de maatschappelijke jongerenorganisatie Asri vervolgens steun van de politieke jongerenorganisatie Jonge Democraten Amsterdam. Samen eisen wij een effectieve aanpak om jeugdwerkloosheid te bestrijden en willen misstanden bij DWI in de toekomst voorkomen door een onafhankelijke commissie in te stellen die DWI controleert en evalueert. Inmiddels is de DWI door de wethouder onder toezicht geplaatst.

2. Rapport ‘Brede visie, strakke focus’
Een Oriëntatie Commissie heeft in opdracht van het bestuur van Asri onderzoek uitgevoerd naar de werkwijze van de jongerenorganisatie. De commissie heeft op basis van talloze gesprekken en enquêtes een uitgebreid adviesrapport geschreven. In het rapport ‘Brede visie, strakke focus’ wordt de verzelfstandig van Jongerenorganisatie Asri aangekondigd.
Medewerkers van de jongerenorganisatie hebben door constante groei en vernieuwing behoefte aan meer structuur. De Commissie constateert dat in de organisatie de takken ‘Belangenbehartiging’ en het ‘Bureau’ een andere werkmethode verlangen. Zij concludeert dat voor de efficiency een opsplitsing noodzakelijk is. Dit advies is vervolgens overgenomen.

3. Onderzoek Shisha-problematiek
De Commissie Actualiteiten van Asri heeft afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de trend van shisha lounges in Amsterdam. Jongerenorganisatie Asri heeft daarbij zichzelf als doel gesteld om de problematiek rondom shisha roken hoog op de agenda van de Amsterdamse politiek te zetten. Met de uitkomsten van het onderzoeksteam in de hand heeft het bestuur van Asri in een brief aan de burgemeester van Amsterdam en landelijke politici haar zorgen uitgesproken over de problematiek van de trend ‘shisha lounges.’ Zij eist met het oog op de gezondheidsrisico’s strengere maatregelen, met name voor jongeren. Naar aanleiding van onze publicaties en media-optreden worden er over dit onderwerp Kamervragen gesteld.
Over enkele weken zal Jongerenorganisatie Asri, met ondersteuning van de GGD, in Amsterdam een voorlichtingscampagne starten om jongeren te waarschuwen over de gezondheidsrisico’s van shisha roken. Houd de website en media dus goed in de gaten.

4. Workshopreeks Mens & Maatschappij
Het Bureau Asri organiseert een reeks workshops over Media & Maatschappij. Het bijzondere programma van deze workshops is samengesteld door jongerenorganisatie Asri en stichting Oberservatoire. In drie weken, drie dagdelen en door drie trainers uit het werkveld krijgt men de kans een kijkje te nemen in medialand en verbanden tussen maatschappelijke ontwikkelingen te leggen.

5. Vernieuwde website
Tot slot is afgelopen jaar de website van jongerenorganisatie Asri vernieuwd met een volledige metamorfose. Na jaren van blauw is er gekozen voor een nieuwe huisstijl dat herkenbaar, maar tegelijkertijd ook frisser overkomt. Verder geeft de website nu meer actualiteiten weer en biedt zij zowel vanuit het Bureau als voor de jongerenorganisatie een goed podium voor het geluid van jongeren en jong professionals.