Kies voor de Ambachtseconomie

Nederland is uitgekeken op de Massaproductie. Consumenten zijn uitgekeken op producten waar er dertien van in een dozijn zijn en hebben liever een handgemaakt product van kwaliteit. Werknemers voelen ook niets voor de lopende band en gaan liever met hoofd en hart aan de slag met werk waarin zij hun kennis en kunde in kwijt kunnen.

Wij van Asri zien echter dat jongeren vaak toch nog te veel het idee hebben vast te zitten aan een lopende band baan, en dat terwijl de ambachtelijke bedrijven in Nederland opbloeien. Zo zijn er bijna een kwart miljoen ambachtelijke bedrijven met gezamenlijk een omzet van meer dan 127 miljard. Wij zien het dus als de hoogte tijd om jongeren op de hoogte te stellen van al dit ambachtelijk werk zodat de jongeren een betere werkplek kunnen krijgen en de ambachtelijke sector zich kan uitbreiden.

Vorig jaar hebben wij daarom zes bijeenkomsten georganiseerd voor jongeren tussen 12 en 17 jaar oud in Oost waarin zij voorgelicht werden over de ambachtelijke economie. Hierbij werd gebruik gemaakt vaan peer-education, dat betekent dat jonge ambachtelijke ondernemers de jongeren vertelde over hun werk. Op de langer termijn hopen wij de ambachtelijke economie beter op de agenda te zetten van organisaties die veel met jongeren te maken hebben.